Информация за поръчка

Как да направя поръчка?

Чрез уебсайта www.caffeto.eu виe получите достъп до продуктите, представени в нашия е-каталог. Открийте и изберете правилния продукт и кликнете върху бутона “Купи” или влезте в страницата на продукта, разгледайте описанието и детайлите за избраният продукта и кликнете върху бутона “Купи” . В  Кошница можете да видите всички продукти, които искате да поръчате. Когато приключите с пазаруването, трябва да кликнете върху бутона “Поръчка” или “Преглед на количката“.

В страницата на вашата количка е възможно, да увеличите или намалите броя на продуктите, да премахнете продукт, да избереш метод на доставка, или да преминеш към завършване на поръчката 

Не забравяйте да проверите попълнените данни в края, приемете нашите “Общи Условия” и кликнете върху бутона “Поръчване“. Веднага ще получите имейл с потвърждение на направената поръчка.

Какво е състоянието на моята поръчка? Как мога да проверя?

Ако сте направили поръчката и сте избрали опцията за създаване на клиентски профил в сайта, можете да проследявате поръчки, направените поръчки се проследяват от клиентския акаунт, като използвате уникалния номер на поръчката, получен при извършването и, чрез достъп до опцията Проследяване на поръчка.

Ако сте направили поръчка, без да създавате клиентски акаунт, за съжаление не можете да проследите поръчката.

Мога ли да анулирам поръчка?

Да. Поръчка може да бъде отменена чрез изпращане на имейл до: . Не забравяйте да посочите номера на поръчката. Ще се свържем с вас по-късно за потвърждение.

Мога ли да направя поръчка без клиентски акаунт?

Да. За направяне на поръчка не е необходим клиентски акаунт.

Мога ли да направя поръчка по телефона?

Да. Но не е желателно! Телефонни поръчки могат да се правят от понеделник до петък между 09:30 – 15:00 на телефон – 089 558 6671. Поръчката по телефона е автоматично разпознаване и приемане на нашите политики за поверителност и условия за използване, приложими за стандартни поръчки чрез онлайн магазина.

Информация за плащане и доставка

Какви са начините на плащане?

Поръчки, направени на нашия уебсайт, могат да бъдат платени с Банков превод или Наложен платеж при доставка от куриер.

Плащането на куриера се извършва в брой или с дебитна/кредитна карта.

Как се доставят продуктите?

Поръчките, направени на www.caffeto.eu, се доставят чрез Еконт. Всички поръчки над 100 лв. се изпращат с безплатна доставка до офис на куриера.

Безплатна ли е доставката?

Да, доставката е безплатна за поръчки на стойност над 100 лв. и се доставят само до офис на куриера

Какво е времето за доставка на поръчката ми?

При извършване на поръчката ще бъде потвърдено дали продуктът е на склад или не.

За продуктите, които са на склад, поръчките се изпращат в рамките на 24 часа след направяне на поръчката.

За продукти, които не са на склад, времето за доставка ще бъде съобщено от служител на Caffeto.eu след потвърждение на поръчката.

Информация относно гаранцията

Продуктите имат ли гаранция?

За всички кафемашини, за които търговеца или производителят е предоставил търговска гаранция, вие се възползвате от гаранционни сертификати съгласно законодателството.

Купувачът е задължен стриктно да следва инструкциите на производителя в ръководството за потребителя.

Информация относно връщане на продукти

Каква е процедурата по връщане?

Съгласно  законодателството  за правата на потребителите, потребителят има право да уведоми търговеца писмено, че се отказва от покупката, без санкции и без да се позовава на причина, в рамките на 14 календарни дни от получаването на продукта.

За да върнете продуктите, моля свържете се с нас по имейл на: [email protected] и на телефонния номер, посочен на сайта.

Моля, обърнете внимание, че продуктите могат да бъдат върнати само ако са в първоначалното си състояние, не са повредени поради неправилна употреба, ако могат да бъдат придружени от оригиналната опаковка, както и документи или други материали, получени в кутията.

След искането за връщане ще получите формуляр за връщане, в който трябва да попълните необходимите данни за връщане на парите (24-знаков IBAN код, банка, име и фамилия и др.).

Мога ли да сменя продукт?

Ако искате да промените или замените продукт, моля, свържете се с нас за повече подробности на емайл: [email protected] или на телефон:  089 558 6671

GDPR

Моите лични данни защитени ли са?

Нашият сайт използва SSL (сертификат) технология за криптиране на съхранени данни. Домейнът се хоства на защитен сървър с ограничен достъп.

КАКВИ ДАННИ СЕ СЪБИРАТ ЗА МЕН?

Събираме само данни, необходими за обработка на направени поръчки. Събраните данни са необходими за изпращане на фактурата и за генериране на товарителница за доставка. Ние не събираме и не съхраняваме никакви данни, различни от споменатите при генериране на клиентски акаунт или извършване на поръчка.

За повече информация, моля, информирайте се чрез Политика за поверителност и Общите условия

Ако искам да изтрия личните си данни, как да продължа?

Можете да поискате доклад с личните ви данни, съхранявани на нашия уебсайт, като изпратите имейл на: [email protected]. В рамките на законовия срок от 30 дни ще получите документиран отчет в електронен формат от нашия GDPR мениджър. За повече подробности можете също да се свържете с нас и на телефон 089 558 6671

Не можете да намерите отговора на въпроса си?